laupäev, 29. märts 2008

TOIT NR 1 (alusta nüüd, tarbi vedelikku)

Eile (28.märts) kell 14:37 otsustasin hakata jälle elutervelt toituma - on vaja saavutada natuke optimaalsem kehakaal kus keha massi, lihasjõu ning vastupidavuse suhe oleks kõige parem. Lisaks - milleks olla suurem ning omada ballastkaalu, kui võib olla ka väiksem ning kvaliteetsem igas (võitluslikus) mõttes. Meie alal pole suur olemine omaette eesmärgiks.

Kuna toitumisalaseid küsimusi tuleb alati väga palju otsustasin seda protsessi ka Teiega jagada.

Sissejuhatuseks lisan nii sissejuhatava kui ka kokkuvõtva teksti meie Conditioning treeningute toitumismaterjalidest.

Käesolev tekst tutvustab Teile tervislikke toitumisharjumusi. Tegemist pole kindlasti ainuõige võimalusega enda toitumiskultuuri parandamiseks kuna erinevaid toitumisteooriaid on mitmeid.

Käesoleva teksti info kasutamine ning tõlgendamine toimub iga inimese enda vastutusel. Teksti koostaja ei vastuta selle eest kui keegi loeb siit välja, et ta peaks piisava päevase valgukoguse saamiseks päevas sööma ööpäeva jooksul 2 tervet kana koos saba ja sulgedega. Iga toitumisotsuse tegemisel lähtuge kainest mõistusest ning enesetundest.

Leppida tuleb asjaoluga, et toitumisharjumuste muutmine on pikk protsess, mis võib võtta aega mitu kuud kuni aasta. Tõsisemate plaanide korral soovitame kindlasti konsulteerida treeneritega - inimestega, kes on antud teemaga juba pikemat aega tegelenud ning on jõudnud erinevaid võimalusi ka enda keha peal katsetada. Koos on lihtsam püstitada reaalseid eesmärke, nende poole optimaalsete vahenditega pürgida, üle saada aeg-ajalt ette tulevatest tagasilangusest ning tegeleda kiusatustega, mille vältimine vale taktika korral võib tervislikust toitumisest teha väga raske pingutuse.


Kell 14:37 võtsin vastu otsuse ning asusin kohe tegema esimesi samme - kui tahate kusagile jõuda, siis meenutage silti ühika seinal "Homme hakkan õppima" ning kuivõrd see tegelikult inimesi motiveeris. Unustage ära homne ning uued suured algused. Alustage asjadega siin, kohe ja praegu.

Esimese sammuna hakkasin tarbima vedelikku. Ebaregulaarne toitumine on kehas tekitanud piisava stressi (hädaolukorra) - kõik mis keha kätte saab, seda üritab ta ka kõvasti kinni hoida (ja kuna teadmatu toitumise käigus tarbitakse rohkem kahjulikke toidukomplekte, siis on ka suurem võimalus kehal just neid kinni hoida). Alustasin vedelikuga - söögi alla, söögi peale, vabal ajal, töö ajal, enne trenni, trenni ajal, pärast trenni, jne. Eelnevast kirjeldusest pole vaja järeldada, et ma nagu moehull pidevalt veepudel käes ringi siblin - ei - mõistuse piires ikka, aga siiski keskmisest kõrgema vedelikutarbimisega. Tsiteerides Jorgenit "Hoia piss SELGENA / valgena / läbipaistvana". Valisin vedelikutarbimise seepärast, et see on väga lihtne asi, mida asjaga algust tehes jälgida.

Täiskasvanu inimkeha massist 60-65% moodustab vesi - seega ärge küsige, miks on vaja piisavalt vedelikku tarbida vaid kasutage loogikat, kooli bioloogiatundides õpitut ning kui see ka ei aita, siis http://www.justfuckinggoogleit.com/

Millist vedelikku tarbida (suvalises järjekorras):

1. kraanivesi
2. gaseeriud / gaseerimata pudelivesi
3. maitsestatud vesi
4. erinevad teed (ilma suhrkuta, mõnikord meega, mõnikord sidruniga)
5. kohv - seda siis juhul kui teile meeldib kohvi juua ning ei taha sellest loobuda (suhruta - 1 tassist päevas piisab)

6. värskelt pressitud / töötlemata puu- ja juurviljamahlad / kodused vähese suhkruga valmistatud morsid (mustsõstar, punasõstar) (toidukorra juurde)
7. piim, pett, keefir (toidukorra juurde)

8. süsivesikujook, spordijook (ainult treeningu ajal ning vahetult trennijärgselt)


NB: ärga valige siit tarbimiseks ühte - mida varieeruvam on Teie menüü (isegi klaasis oleva vedeliku osas), seda meeldivamaks te endale selle protsessi teete.

Mitte küll igaveseks, kuid hetkel tuleb loobuda kaloririkastest jookidest - (limonaad, kohv rohke koore ja sukruga, poes müüdav puuviljamahl, jne) (kuni ma märku annan).

Alkohol: go -> went -> gone. Täielikult sellest loobuda ei tule, kuid alustamise ning selguse mõttes pange need pudelid mõneks ajaks (kuni ma märku annan) täielikult kõrvale.

Enne tulevat toidukorda (mis saabus 17:22) olin tarbinud 2 suurt tassi teed - 1 roheline tee vürtsidega + eraldi lisatud salveiga (kodustest kuivatatud lehtedest), 1 piparmünditee (kodustest kuivatatud lehtedest) ning. Kolmas tass vedelikku läks juba koos järgneva toidukorraga.


WC's käin regulaarselt (mäletan täpselt millal oli eelmine kord).

Edu ning kainet mõistust!


PS: Aruteluks ning küsimusteks / vastusteks avatud paranoid foorumis uus teema.

15 kommentaari:

Jorks ütles ...

Jorgenit on tsiteeritud pisut valesti - SELGENA (ingl. k. "clear") on korrektne. Kui ikka päris valge (see oleks eriti hirmus kui järele mõelda) või täiesti veekarva värvitu on, siis on ikka vist pisut palju joodud.

AlBundy ütles ...

Kohv ohtra vahukoorega on ju igati bro jook...maitsev ja kasulik :-)

Jorks ütles ...

bundy, teed nalja ikka eks;)?

Muide... ma tahtsin öelda, et Ott, sa oled inspiratsioon... ma alustasin ka taas korrastamist oma menüüs.

Jorks ütles ...

Ja seda ka, et piimatoode toidu juurde on paljudele ikka big nono. Eriti puhas piim. Lihtsalt seedimisprotsesse aeglustab niivõrd...

Ise toidu juurde ei tarbi üldse vedelikku enam... pool tundi-tund enne ja pärast küll jah. Loomulikult üritan süüa veerikkaid toite (aedviljad!)

Anonüümne ütles ...

ma ei suuda enda sööke ilma piimata kuidagi ette kujutada. mõnikord tuleb lihtsalt piimanälg tühja koha pealt - siis joon 0,4L korraga ära.

Anonüümne ütles ...

Mis värk selle söömise ajal joomisega on? Miks on kasulikum söögi ajal mitte juua, vaid teha seda enne või pärast söömist?

Anonüümne ütles ...

ei tea muud põhjust kui see, et inimesed kes söövad toitu ilma vedelikku kõrvale tarbimata, söövad aeglasemalt, rahulikumalt ning närvivad toidu korralikumalt läbi. see kõik aitab kaasa paremale seedeprotsessile ning koormab vähem magu.

Anonüümne ütles ...

Peab ka proovima:).. mul ka kalduvus õgimisele, kõht kiiresti täis, pärast raske olla nagu kivid oleks kõhus:)

Jorks ütles ...

No vedelik lahjendab maomahlu, mis omakorda aglustab ja muudab vähem efektiivseks seedimisprotsessi (mikro ja makroelementide imendumine).

Anonüümne ütles ...

Võiksite siia lisada ka mõned retseptid, mida te ise sööte ja mõned huvitavad asjad, millega olete katsetanud:)

Anonüümne ütles ...

hetkeseisuga saad "retsepte" otsida varasematest postitutest. siin on nädalate kaupa olnud üleval meie igapeävane toitumine ;)

selle vedelikuasjaga pole ma liiga täpselt kursis. maol on oma happelisuse tase, mida ta järjepidavalt hoiab - kui tuleb midagi lahjat juurde, siis toodetakse hapet ka juurde. ning samas kui jätta välja see, et vedelikku tarbides hakkad kugistama, siis vesi on lahusti ning seega peaks tegema toidu paremini seeditavaks (kui korralikult närida + vedelikku lisada).

Anonüümne ütles ...

ja isegi kui magu ei suuda oma happlisuse astet väga kiiresti tasakaalustada, siis see-eest tarbitud vedelik peaks sealt päris kiirelt ära imenduma ju.

Jussi ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Jussi ütles ...

Rohkem toitu korraliku hammustamise ja vedeliku mitte tarbimisel söömise ajal on tegemist suunäärmetest produtseeriva ensüümi ptyaliniga (a-amylaas valku) mis hakkab lammutama süsivesikuid suus. Kui sa tarbid vedelikku toitupala hammustamise ja neelamisega koos, ptyalin ei saa korralikult kontakti süsivesikutega ja seedemine võib olla veits häiritud. Maos on ikkagi olemas sama ensüüm mis alkab lahti võtta polusahhari kettad ku toitupala satub makku. Makku sattunud vedelik läheb päris kiirest edasi peensoole ega mõjuta palju vatsahapete tööle aga siiski vedelikul on natuke mõju maomahla töötamisega. Kui suu ensüümidel on võimalus hakada lammutama süsivesikuid juba seedetrakti alguses nii muidugi seedimisprotsess on alganud veits varem mis on seedimise jaoks ikka hea. Eriti aedviljade ja värskete puuviljadega korraliku peenestamisel suus on hea mõju seedimisprotsessis.

Anonüümne ütles ...

tänud jussi =)